
Vizita de lucru a ministrului Mircea Fechet la Fabrica de sticlă Saint – Gobain Călărași nu a fost întâmplătoare. Obiectivul acesteia a fost creștere a capacităților de producție și implementare de noi tehnologii pentru recuperarea separată a ambalajelor de sticlă transparentă. Se dorește stimularea recuperării de sticlă din construcții de către producătorii locali de sticlă. Reciclarea cu soluții durabile a deșeurilor de sticlă este importantă pentru economia circulară, o oportunitate economică semnificativă pentru investitori, dar și o necesitate ecologică – a arătat subprefectul Valentin Deculescu.
Ministrul Mircea Fechet: Am fost la fabrica Saint-Gobain Glass din Călărași, unul dintre liderii mondiali din industria sticlei, unde performanța industrială este aliniată cu responsabilitatea față de mediu.
În România, Saint-Gobain Glass produce sticlă pentru fațade arhitecturale, clădiri rezidențiale, design interior, produse asamblate din sticlă și aparatură electrocasnică, iar la Călărași are trei linii de producție a sticlei (float, coater, laminat), atât pentru clădiri de locuințe, cât și pentru cele industriale.
Cu 360 ani de istorie și o prezență activă în 80 țări, Saint-Gobain Glass vine cu soluții durabile pentru nevoile pieței autohtone: și-a propus să pună umărul la creșterea gradului de utilizare a resturilor.
Am văzut azi, în zona de colectare a cioburilor, cum decurge întregul proces de valorificare a materiei prime, de la cuptor până la materialul finit, care devine astfel o resursă nouă și utilă.
Am discutat cu reprezentanții conducerii companiei despre posibilitatea de a adapta, în viitor, sistemul Returo pentru recuperarea separată a ambalajelor de sticlă transparentă, ceea ce ar însemna atât o infuzie de materie primă pentru industria construcțiilor și nu numai, cât și un impuls pentru economia circulară și protejarea mediului.
Nu am niciun dubiu că asemenea soluții prietenoase cu natura ar putea fi puse în aplicare și în cadrul Programului Rabla pentru termopane, pe care îl pregătim la Ministerul Mediului, pentru ca resturile de sticlă provenite de la sistemele depășite din punctul de vedere al eficienței energetice să fie reciclate și transformate în foi de sticlă noi, care să îmbunătățească izolația termică și fonică în locuințele românilor.
Este doar un exemplu prin care putem stimula recuperarea de sticlă din construcții de către producătorii locali de sticlă, iar eu mă aștept să avem cât mai multe inițiative de reciclare a acestui material extrem de valoros și de versatil, a cărui valorificare reprezintă o oportunitate economică semnificativă pentru investitori, dar și o necesitate ecologică.
Faptul că avem, în România, din ce în ce mai mulți producători de top care au înțeles că dezvoltarea sustenabilă reprezintă o condiție esențială pentru a avea succes pe termen lung, este un motiv de optimism. Investițiile în soluții durabile ne fac pe toți să fim mai bine pregătiți pentru provocările viitoare, economice sau de mediu.